NYOMDAIPARI ABC, DE CSAK ALAPFOKON...

 
Az ív méretekről általánosságban
 • Ív méretek

  Ezek a leggyakrabban használt méretek

  • DIGITÁLIS
   SRA3
   320x450mm
   max: 330x480mm
   "A"-s papír
   A0
   841x1189mm
   A1
   594x841mm
   A2
   420x594mm
   A3
   297x420mm
   A4
   210x297mm
   A5
   148x210mm
   A6
   105x148mm
   A7
   74x105mm
   "B"-s papír
   B1
   707x1000mm
   B2
   500x707mm
   B3
   353x500mm
   B4
   250x353mm
   B5
   176x250mm
   B6
   125x176mm
   Boríték
   C6
   114x162mm
   C5
   162x229mm
   LC5
   162x229mm
   LA4
   220x110mm
   TC4
   229x324mm
 • Egyéb általánosan használt méret:
  • Névjegykártya méret: 90x50mm
  • Bankkártya méret: 86x54mm
  • Kártyanaptár méret: 70x105mm vagy 75x105mm
 • A fenti méretek standard méretek, természetesen ezektől el lehet térni!
  Íves nyomtatásnál (névjegykártya, füzet, kiadvány, szórólap stb) a maximális nyomtatható méret 314 x 444 mm amelynek a kifutót is már tartalmaznia kell. A nyomtatónk képes 330 x 480 mm-es anyag nyomtatására is, amennyiben nagyobb méretre lenne szükség, de ehhez nem tartunk raktáron alapanyagot, minden esetben egyedi megrendelés alapján nyomtatunk ekkora méretben.

Kötészeti kisokos...

...az alapoktól hogy mindent érts.
A nyomtatás után az anyagok a kötészetre kerülnek. A kötészeten végezzük el az összes utómunkát, amikre csak a megrendelőinknek igénye van. Ezek az utómunkák nem csak a digitális utómunkákat sorolja fel hanem az ofszet eljárás során használhatókat is.

 
 • VÁGÁS

  A kinyomtatott ívekre gyakran több garnitúra is felfér az adott anyagokból (pl. névjegykártyából 24db stb.), ezért a vágógépünk segítségével szabdaljuk fel azt a végső méretére.

 • BIEGELÉS, HAJTÁS

  Prospektusokat, katalógusokat bizonyos papírvastagság felett (általában 160g) biegeljük, aminek köszönhetően az anyag nem törik ki és szépen, könnyen hajtható lesz.

 • RITZELÉS

  Az öntapadós címkék, etikettek vágása helyett ritzeljük. A papír alapú öntapadók, vinyl alapú öntapadók (műanyag) felületi bevágását kézzel vagy akár géppel is el tudjuk végezni. A gépi vágással nem csak egyenes vágást hanem forma vágást is tudunk készíteni.

 • NYITÓ RITZELÉS

  Nyitó ritzelésnek azt az eljárást nevezzük amikor az öntapadós matricákat a hátoldalról ritzeljük, azaz a hordozót átvágjuk ezzel biztosítva a könnyű hordozó levételt. Ezt a méretre vágott öntapadók esetében ajánlott kérni.

 • STANCOLÁS

  Abban az esetben használuk amikor a készterméket egyenes vágással nem lehet készre gyártani. Gyakorlatilag kötöttségek nélkül lehet bármilyen formát használni, ám azért itt is vannak kötöttségek. E eljárás másik előnye, hogy abban az esetben ha a készterméket biegeli (jellemzően mappáknál) vagy perforálni kell úgy egyetlen szerszám tartalmazhatja ezeket és így egy lépésben elvégezhető minden művelet.

 • PERFORÁLÁS

  Sorszámok, jegyek egyszerű eltépése érdekében az íveket perforálni szoktuk. A perforálás során egy sormintát vágunk a papírlapba, amely megkönnyíti a letépést.

 • SPIRÁLOZÁS

  Műanyag és fém változata létezik. Előbbi előnye, hogy a spirálozott anyag lapjai a spirál rongálás nélküli szétnyitásával cserélhetőek. Utóbbiból cégünk az ikerspirált tartja, ez elegánsabb, tartósabb, a vastagabb kötegeket is biztosan egyben tartja, de szétnyitás után sajnos nem használható fel újra. Fehér, fekete és ezüst színben állandóan van készleten. Noha sokan nem kedvelik irodai jellege miatt, stílusos tervezéssel a kreatív papírokkal különlegesen szép, exkluzív kompozíció lehet.

 • IRKATŰZÉS

  A több oldalas kiadványokat (füzetek, étlapok, brosúrák) a gerinc mentén történő irkatűzés segítségével kapcsoljuk össze.

 • SAROKLEKEREKÍTÉS

  A lapok sarkainak lekerekítése (pl. kártyanaptárnál). Hasznos lehet laminált anyagoknál (pl. nyakba akasztott pass vagy kitűző), ahol a merev műanyag sarok bántóan hegyes lehet.

 • FÓLIÁZÁS

  Matt vagy fényes felületvédelem (30-40 mikron), óvja a nyomatot az koszolódástól vagy a gyakori használat miatti kopástól, a kéz nedvessége miatti elrongyolódástól (különösen gyakran használt kiadványoknál, mint könyv- vagy füzetborító, mappa, spirálozott anyag borítója stb.). A fényes fóliázás kiemeli a színeket, mélyíti a fotókat, ezért inkább reklámanyagokhoz használjuk, a matt fólia tompítja a színeket, de nagyon elegáns lesz tőle. Manapság már létezik SOFT TOUCH fólia is mely érzetre bársonyos hatást ad. Matt fólia esetén további utómunka lehet az UV forma lakk, mely egy fényes lakk és így emel ki részleteket a késztermékből.

 • LAMINÁLÁS

  Matt vagy fényes. Vastagabb és merevebb mint a fóliázás, ezért nem hajtogatható. Ez jellemzően tasak laminálás, mely különböző méretekben van. Jellemzően 100, 125, 175 micron de van 250 micronos kivitelben is.

 • UV FORMALAKK

  Az egyik legismertebb és legalkalmazottabb felület kezelési eljárás. Matt fólia esetén alkalmazzák az UV forma lakkot, mely egy fényes lakk és így emel ki részleteket a késztermékből. Nem feltétlenük lell látható részeket kiemelni elég ha csak a fényesség ad játékosságot nyomatunknak.

 • HIBRID EFFEKT LAKK

  Ez egy különleges lakkozási eljárás mely során egyes részek rücskössé válnak, így emelve ki részeket.

 • DOMBOR LAKK

  Ebben az esetben a lakkozásnak felülete lesz mely tapintással jól érzékelhető, kellően kiemelkedik a nyomatból.